close
close

Алкохолна зависимост

Зависимостта към алкохол ( често се нарича алкохолизъм) е състояние при което са налице проблеми с контролиране на консумацията, колечството и продължителната употребата на алкохол. Нездравословната употреба на алкохол включва всяка употреба на алкохол, която излага на риск Вашето здраве, безопасност и причинява проблеми на Вашето семейство.   Ако консумирането на алкохол е често и в големи количества вероятно имате зависимост към употребата на алкохол. Зависимостта може да варира – лека, умерена и тежка в зависимост от броя на симптомите които изпитвате. Въпреки това, дори леко разстройство може да ескалира и да доведе до сериозни проблеми, така че ранното лечение е важно.

Признаците и симптомите могат да включват:

 • Неспособност да ограничите количеството на алкохол, което пиете.
 • Искате да намалите количеството и правите неуспешни опити да го направите.
 • Пиете често, чуествате се зле след употребата на алкохол.
 • Чувствате силно желание да пиете алкохол.
 • Не спявате да свършите основни задължения на работа, училище или вкъщи поради многократна употреба на алкохол.
 • Продължавате да употребявате алкохол, въпреки че знаете, че причинява физически, социални или междуличностни проблеми.
 • Нямате желание за работа, социални дейности и хобита.
 • Използвате алкохол в ситуации, в които това не е безопасно, като например при шофиране или плуване.
 • Развиване на резистентност* към алкохола, така че се нуждаете от повече, за да почувствате ефекта му или имате намален ефект от същото количество.
 • Изпитвате симптоми на липсата на алкохол – като гадене, изпотяване и треперене( когато не пиете).
 • Спиране на употребата на алкохол може да включва периоди на алкохолна интоксикация и симптоми на липса.
 • Интоксикацията с алкохол причинява проблеми в поведението и ментални промени. Те могат да включват неподходящо поведение, нестабилно настроение, нарушена преценка, заваляна реч, липса на концентрация или памет и лоша координация.
 • Можете също така да имате периоди, наречени „затъмнения“, в които не помните събития.

Много високите нива на алкохол в кръвта могат да доведат до кома или дори смърт. Абстинентна криза при спиране на алкохол може да се случи, когато употребата на алкохол е била тежка и продължителна и след това е спряна или значително намалена. Тя може да се прояви в рамките на няколко часа до четири или пет дни по-късно. Признаците и симптомите включват потене, учестено сърцебиене, тремор на ръцете, проблеми със съня, гадене и повръщане, халюцинации, неспокойствие и възбуда, безпокойство и понякога припадъци. Симптомите могат да бъдат достатъчно тежки, за да нарушат способността ви да работите на работното място и/или да причинят проблеми в смейството.

Алкохолната зависимост е свързана с изменения в мозъка и е определяна като синдром на алкохолна зависимост, най-често се обяснява с честа и прекомерна консумация на алкохол.

Депресия и зависимост към веществa: причина, последствие, коморбидност или случайност

Депресивните разстройства често съпътстват зависимостта към психоактивни вещества. Някои изследвания сочат, че депресивните разстройства се явяват предиктор за зависимост към вещества и предшестват самата зависимост.

Според други изследвания връзката е противоположна – депресивните разстройства се появяват вследствие на злоупотреба с вещества.

Третият обяснителен модел се основава върху тезата, че между депресията и зависимостта към вещества няма каузална връзка и че тези две разстройства са причинени от някакъв общ „трети“ фактор“.

В заключение са отправени препоръки за бъдещи по-широки изследвания на връзката между депресията и зависимостта към вещества с цел повишаване на ефективността на превенцията и терапията на тези две разстройства.

източник: Valkov_Petar_T105

 

Понятието self-management (самостоятелно управление) в контекста на алкохолна интоксикация при деца включва способност за постигане на целенасочен, последователен, осъзнат и без чужда намеса
контрол на собственото поведение и емоции с цел осъществяване на активна психологична защита и нагласа за отказ от приемна алкохол.

източник: А А. Лукова / Клиника по токсикология, МБАЛСМ „Пирогов” – София

Обадете ни се на +359 882 543 817