close
close

Какво е алкохолна зависимост?

Редовната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс към приеманите вещества – пиещите изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект. При хората, които са генетично предразположени, например онези, които имат случаи на алкохолизъм в семейството си, развитието на зависимостта става много по-бързо. От друга страна статистическите данни сочат, че при децата и жените зависимостта се развива много по-бързо, отколкото при мъжете. 

Ефектите, които са вследствие от употребата и злоупотребата на алкохол, се делят на:

Краткосрочни – наблюдават се при употребата на алкохол : 

– притъпяване на усещанията и отпускане; 

– повишена общителност; 

– нарушена способност за преценка;

– забавени реакции; 

– сантименталност;

– агресия;

– себенадценяване; 

– речеви и двигателни нарушения.

Дългосрочни – наблюдават се при злоупотребата на алкохол, водят до увреждания в структурата и функциите на :

– черния дроб;

– мозъка;

– сърцето;

– стомаха.

Злоупотребата с алкохол може да доведе до развитието на много тежка физическа и психическа зависимост. 

 

Има ли проблем с алкохола в България? /по-голям и удебелен шрифт/

В България най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохолът ( етанол, етилов алкохол). Той е активната съставка в множество алкохолни напитки – бира и вино, спиртни напитки с концентриран алкохол, също така и в смесени напитки като коктейли и др. Продажбата на алкохолни напитки на лица под 18-годишна възраст в България е забранена. ( Закон за здравето, чл. 54).

Въпреки това алкохолната консумация у нас е нараснала с 3-4 пъти (по данни на Националния статистически институт) Други данни на същия институт  показват, че през последните години 10,4% от мъжете и 2,1% от жените в България всекидневно употребяват алкохол, като с течение на времето процентите се покачват. Броят на лицата със системна консумация на алкохол у нас наброява 1 200 000 души.

Как действа алкохолът? 

Алкохолът се абсорбира през храносмилателната система и бързо навлиза в кръвта.  Чрез кръвния поток той достига до всички части на тялото. Повлиява на Централната нервна система и забавя дишането, сърдечния ритъм и мозъчните функции. Ефектите мога да се появят до 5-10 минути след навлизането на веществото в организма и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути.

Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде напълно разграден в черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие от 50 мл. се разгражда за около 60 минути. Има фактори обаче, които могат да повлияват скоростта на разграждане – тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохола в кръвта е много по-висока. При редовно консумиращите скоростта на елиминиране също може да е значително по-висока, но само при положение, че черният дроб не е вече увреден вследствие от редовния прием.

Друг фактор е възрастта – с нейното напредване разграждането на алкохола се забавя.  

Ефектите, които оказва употребата на алкохол, не са едни и същи при всички хора. Например, разлика се наблюдава при хората с различна телесна маса, от която зависи и количеството телесни течности в организма. При онези, чията телесна маса е по-малка, съответно и количеството телесни течности е по-малко, концентрацията на алкохола в кръвтта се увеличава по-бързо. Оттам  и ефектите  се усещат по-бързо. Поради тази причина на повечето жени им е необходимо по-малко количество алкохол, за да усетят въздействието му, отколкото на мъжете, които обикновено са с по-голяма маса и по-голямо количество течности.

Друга разлика в ефектите се забелязва при хората, които пият регулярно и имат повишен толеранс. Поради причината, че човешкият организъм се приспособява бързо към алкохола, се налага приемането на по-голямо количество за получаването на един и същ резултат. Тялото обаче не се приспособява към всички ефекти на алкохола. Например, забавянето на реакциите винаги е налице независимо от това, колко е развит толерансът на употребяващия.

 

Как да разпознаем проблемната употреба?

При употребата на алкохол толерансът и зависимостта най-често се развиват постепенно, с течение на времето. Поради тази причина проблемната употреба не е лесна за разпознаване. Въпреки това, за добър ориентир, що се касае до злоупотреба, служат следните знаци:

– Появява се силно желание или нужда за консумация на алкохол, като се използват най-различни поводи ( за успокоение, за заспиване, за отпразнуване, за „оправяне“ на настроението, за подобряване на социалните контакти);

– Загуба на контрол върху продължителността на консумацията и количеството ( навлизане в дълги запои, първите 1-2 чаши са само „за разгрявка“);

– Поява на абстинентни сиптоми при прекратяване на консумацията ( треперене, потене, гадене, тревожност, безсъние, делир);

– Повишаване на толеранса ( появява се нуждата за консумация на по-големи количества алкохол за постигане на един и същ ефект);

– Постепенно отпадане на други интереси и забавления ( отделя се все повече време за „пийване“ и последващото възстановяване);

– Процесът на вредната консумация продължава въпреки това, че вече е налице увреждане на физическото и психическо здраве ( например – чернодробно увреждане и поява на депресивни състояния вследствие от употребата).

 

Други знаци, по които се разпознава проблемната употреба, са :

– Ограничаване на личния репертоар, що се касае до опции за консумация ( употребяващият си създава „твърди навици“ за това, как, кога и къде да консумира, като например – „пийва“ по един и същи начин, всеки ден или уикенд, един и същи вид алкохол, всичко това без съображения за приетите социални норми за консумация;

– Правят се опити за прекратяване на консумацията изцяло или поне през деня, но безуспешни;

– Често са налице следи от алкохолната консумация въпреки „прикриване на следите“;

– Социалните взаимоотношения се влошават;

– Възникват рискове при изпълнението на дейностите в нетрезво състояние;

– Появяват се проблеми на работното място като чести отсъствия, липса на концентрация и др.;

– Възникват проблеми, свързани с нарушението на закона;

– Категорично се отричат проблемите в коя да е сфера въпреки множеството причини и факти за наличието им.

Знаете ли защо хирурзите не оперират своите близки? Отговорът е прост – не са безпристрастни, а щом не са безпристрастни възможността да допуснат грешка нараства драстично.
По същия начин близките на зависимия не могат успешно да го лекуват, защото са съзависими. Те изпитват състрадание, несигурност, страх, дори срам, колебаят се и са склонни да се самозалъгват, лесно се поддават на манипулации от страна на зависимия. А той е царя на манипулацията, често безскрупулен в постигането на целта си, а именно следваща доза / чашка.
Зависимият и неговите близки са двете страни на една и съща монета и в еднаква степен се нуждаят от професионална помощ, от насоки и разбиране.
Първата стъпка към разрешаването на проблема е признаването му. Замислете се криете ли от свои роднини, приятели, колеги и съседи, че ваш близък има проблем с наркотиците или алкохола, само за да не го изложите и да не изпитате срам от подобно признание. А самозалъгвате ли се, че той няма проблем, казвате ли си, че сигурно грешите и има друго логично обяснение или всичко е само временно, фаза която ще отмине. Оправдавате ли грешките и поведението му пред другите, прикривате ли го когато да речем не е се е явил на важна среща или на работа, връщате ли заемите му, давате ли му пари за да си купи алкохол или наркотици? Случвало ли ви се е да го спасявате от полицията, от съда или от хора търсещи възмездие на стореното от зависимия. Списъкът е безкраен. Ние знаем, че каквото и да правите за вашия близък, то единствено обичта и загрижеността ви води, но за съжаление да се опитвате да разрешавате неговите проблеми не е начинът. Колкото по-лесно се измъква зависимият от кашите които забърква, толкова по-големи ще стават те. Единственото което можете да направите за да помогнете на своят близък е да потърсите професионална помощ незабавно. Бъдете твърди в решението си, не се срамувайте, не се страхувайте, не се поддавайте на манипулации и фалшиви обещания. Признайте пред себе си и останалите наличието на проблем за да можете да се освободите от хватката на съзависимостта и да вземете адекватни мерки. Следвайте насоките на специалистите, изградете план за периода след излизането на вашия близък от рехабилитационния център и го следвайте неизменно.
При нас ще намерите необходимата подкрепа и професионална помощ, както за Вас и Вашите близки. Ще срещнете хора успешно преминали през същите изпитания и ще имате възможност да промените живота си към по-добро.
Change is Life

https://changeislife.bg

Tel. : +359882543817

Обадете ни се на +359 882 543 817