close
close

Дизайнерски Наркотици

Защо новите дроги са толкова опасни?

Нелегално синтезираните субстанции с “възбуждащ” ефект са един от основните проблеми в световен мащаб. Дизайнерската дрога и злоупотребата с нея навлиза все повече в ежедневието на тийнейджърите и младите хора по цял свят. Подобна тенденция се наблюдава и в България, която е на 3то място по продажба на новите наркотици в Европа, след Австрия и Белгия.  Те се разпространяват дори през сайтове и всеки може да си ги купи. Разликата с другите наркотици е 1-2 молекули в химичния състав. Поради тази причина тези субстанции остават  вън от списъка на нелегалните вещества и се превръщат в  лесно достъпни за младите хора. Най-често срещаните дизайнерски дроги приличат на така наречените „вдигащи наркотици„ или стимуланти като Амфетамин, Метамфетамин, MDMA, Пико, Кокаин и имитират тяхното въздействие върху централната нервна система. Основната разлика е, че са в пъти по-опасни за психическото и физическото здраве на човека, а  пристрастяването е налице значително по-бързо. Най-разпространените видове дизайнерска дрога са т.нар. „соли за баня“, „чай“, „флака“. Синтетичните стимуланти наричани „соли за баня“, често се продават като „изследователски химикали“ , „растителна храна“ , „препарати за почистване на стъкло“ и са маркирани като вещества, които не бива да се консумират от човек. Целта на тази маркировка е отново заобикалянето на закона. По този начин дилърите и производителите успяват да разпространяват, без проблем, водещите до пристрастяване  психоактивни вещества.  

Въпросните дизайнерски дроги се разделят на три основни подгрупи: 

Синтетични катинони (соли за баня) – тези видове дизайнерски наркотици са стимуланти. Те действат, като увеличават нивата на серотонин и/или допамин в мозъка, за да предизвикат чувство на щастие и удоволствие, или да повишат вниманието и мотивацията. Водят до безсъние, нервност, загуба на апетит.

Синтетични канабиноиди (чай,спайс) – Тези видове дизайнерски наркотици  имитират ефектите на марихуаната и взаимодействат със същите рецептори, на мозъчните клетки, като и THC. Те създават подобен, но и много по-силен ефект от този на марихуаната, в това число усещане за релаксация, щастие, приповдигнатост.

Синтетични фенетиламини  – Тези видове дизайнерски дроги са халюциногени. Те влияят на мозъка, като променят разбирането му за сетивния вход, произвеждайки халюцинации на зрението, звука, вкуса и допира. Потребителите могат да изпитат и други странни ефекти, като усещане за откъсване от тялото или синестезия (усещане на цветове, вкусови гледки и др.) 

Основният проблем при дизайнерските наркотици е липсата на информираност при младите хора за страничните ефекти и бързото формиране на зависимост.

Изключително бързо човек привиква и започва  да развива толеранс към веществото. Поради тази причина човек започва да повишава дозата, за да постигне същия ефект. Тъй като са лесно достъпни, не само заради ниската си цена, но и заради вратичките в закона, дизайнерските дроги се употребяват все повече и по-лесно. При употребата на тези вещества се наблюдава изключително висок риск от “отключване” на единични и/или хронични психотични епизоди, както и  други инвалидизиращи психични заболявания

Ние в Change is Life променяме животи. Не се колебайте, да се свържете с нас на тел.: 0882/54– 38– 17

Обадете ни се на +359 882 543 817