Пристрастеност към хазарт и има ли излекувани от хазартна зависимост

има ли излекувани от хазартна зависимост

Първоначално хазарта и хазартните игри са забавно и безобидно развлечение, но в даден момент за някои хора могат да се превърнат в нездравословна мания със сериозни последствия. 

Независимо дали залагате на спорт, скреч карти, рулетка, покер или слотове и го правите в казино, на пистата или онлайн, ако при вас се отключи проблем с хазарта той ще разруши отношенията ви с близки и приятели, ще попречи на работата ви и може да ви доведе до финансова катастрофа. 

Пристрастяването към хазарта е прогресивен процес, който може да има много негативни психологически, физически и социални последици. Пристратяването към хазарт и хазартни игри е нарушение на импулсния контрол.

Хазартът е проблем, ако създава проблеми. Хазартът не е финансов проблем, а емоционален проблем, който има финансови последици.

Пристрастяването към хазарта няма очевидни физически признаци или симптоми, каквито има при пристрастяването към наркотици или алкохол. Проблемните комарджии, обикновено отричат ​​или минимизират проблема, който имат.

Признаци за проблем с хазарта:

 • Чувствате нужда да бъдете потайни относно хазартните ви дейности. Залагате тайно или лъжете за стойността и честотата на залаганията ви.
 • Имате проблем с контролирането на залаганията си. Можете ли да си тръгнете по всяко време, след като започнете да залагате, или сте принудени да залагате, докато не похарчите и последните си пари, увеличавайки залозите си в опит да спечелите обратно изгубеното?
 • Залагате, докато не похарчите последния си лев и след това вземате от парите, които са отредени за плащане на сметки, храна или предназначени за децата ви. Вземате назаем или продавате, дори ви минава през ум да откраднете.
 • Отричате проблема пре семейството и приятелите ви, които се тревожат да вас. Ако се опитват да говорят с вас, споделете с тях, не отричайте.

Диагноза за пристрастяване към хазарт

Специалистите казват, че трябва да изпитвате поне четири от тези симптоми, за да сте диагностицирани като пристрастени към хазарт:

 • Залагате все по-големи суми, за да почувствате вълнение
 • Безпокойство или раздразнителност при опит да спрете хазарта
 • Многократни неуспешни опити за спиране, контрол или намаляване на залаганията
 • Мислите често за хазарт и правите планове
 • Играете хазарт, когато се чувствате стресирани
 • Връщате се и залагате отново след загуба на пари
 • Лъжете, за да прикривате хазартни дейности
 • Хазарта се отразява на работата ви
 • Зависите от други хора и заемате пари, за да залагате

Как да отклоним желанието за хазарт и има ли излекувани от хазартна зависимост

Опитайте се да изградите по-здравословен начин на живот и да се обградите с позитивни хора, които нямат този проблем.

Избягвайте изолацията. Обадете се на доверен член на семейството или приятел излезте сред природата или посетете група на анонимни комарджии.

Отлагайте хазарта. Кажете си, че ще изчакате 15 минути, един час или един ден. Докато чакате, желанието за хазарт може да премине или да стане достатъчно слабо, за да му устоите.

Визуализирайте какво ще се случи, ако се поддадете на желанието да залагате. Помислете как ще се почувствате, след като всичките ви пари са се стопили и отново сте разочаровали себе си и семейството си.

Заемете се със спорт който харесвате или фитнес, йога и други упражнения за релакс.

Всеки, който се занимава със залагания и играе хазартни игри може да си зададе въпроса „Мога ли да спра, ако искам?“, ако отговорът е „Не“, е важно да потърси помощ. 

Много често един от първите въпроси на хората, които идват в центъра за лечение на завасимости Change is Life е “Има ли излекувани от хазартна зависимост?” и отговорът със сигурност е “Да”. С професионалния опит и помощ на специалистите е напълно реалистично и достижимо.

Share on

There are no comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart