close
close

Метамфетамин

МЕТАМФЕТАМИНИТЕ са синтетична дрога със силно стимулиращо действие, често срещани под наименованието „пико“, „мет“, „ кристали“.

Наркотикът е силно пристрасяващ и незаконен. Психостимулиращото вещество наподобява ефекта от употребата на амфетамин и кокаин, но с по-удължено действие.

Първоначалната употреба предизвиква мощен еуфоричен ефект, непрекъснат поток от мисли и пълно отсъствие на апетит. Постепенното увеличаване на употребата му нарушава естествения път на произвеждане и проводимост на допамин и нарепинефрин, с което бързо настъпва и първоначалната увреда на мозъчната активност. Стимулантът наподобява химически допамина и в допълнение с повишаването на нивата му го измества от депата на нервната клетка. Напускайки депата, допаминът попада в синапсите и стимулира многократно клетката с опиати, което предизвиква в употребяващия фалшиво чувство на благополучие и мозъкът го отчита като „възнаграждение“. Това е и капана на силно престрастяване, изразено в психологична зависимост.

Пораженията в следствие на употреба на по-ранен етап са: загуба на апетит, нарушен сън, повишена сърдечна дейност, често гадене и повръщане. Поведението е хаотично, понякога агресивно. Настъпват първи появи на халюцинации, паника и параноя, свръхвъзбудимост и раздразнителност. В по-редки случаи, при ранна употреба се проявяват конвулсии, последвани от припадаци и смъртни случаи от високи дози.

В дългосрочен период на употреба уврежданията са: рязко редуциране на телесното тегло, тежко поражение на кръвоносно- съдовата ситема на мозъка и сърцето. Това от своя страна води до повишено кръвно налягане, инсулти, инфаркти; постепенно увреждане на черен дроб, бъбреци, бели дробове; постепенен упадък на паметовите процеси и често настъпват болести подобни на Алцхаймер и епилепсия. Силната психологическа зависимост е трудно преодолима. Последиците са психози, депресия, дезорганизация, апатия, общо физическо и психическо изтощение и често летален изход.

Обадете ни се на +359 882 543 817