Отказване от наркотици - защо процеса е толкова труден

отказване от наркотици

Пристрастяването причинява промени в мозъка, в следствие на които може да изпитате симптоми като импулсивност и глад, това прави процеса на отказване от наркотици по-труден, но изборът на ефективни възможности за лечение подобрява способността ви да успеете.

Пристрастяването засяга фронталния кортекс на мозъка и променя контрола на импулсите и преценката ви. Системата за възнаграждение на мозъка се променя, и споменът за предишни награди предизвиква жажда, повишен глад за наркотици или възнаграждаващи преживявания, въпреки отрицателните последици.

Опасностите от самостоятелно отказване от наркотични вещева

Щом търсите подобна информация, най-вероятно сте стигнали до извода, че искате да се откажете сега, възможно най-бързо от приема на наркотични вещества.

Това, което със сигурност знаем за възстановяването от пристрастяването е че то отнема време, търпение и ангажираност. Изисква се и много сила – психологическа и физическа, за да се премине през процеса. Злоупотребата с наркотици причинява химически промени в мозъка и пристрастяването може да остави системата ви в шок. За това възстановяването от злоупотребата с вещества често се свързва с период на болка или стрес. Това е етапът на оттегляне, един от най-предизвикателните аспекти на процеса на възстановяване. Оттеглянето често е интензивно и може да продължи дни, седмици или дори месеци, за това не трябва да се справяте сами.

Преди да се опитате да се откажете от наркотиците сами е необходимо да разберете рисковете. Преминаването през етапа на детоксикация, известно още като „студена пуйка“ без медицинско наблюдение е не само трудно, но и крайно опасно. За това не бързайте да извървите процеса – възстановяването е пътуване и преки пътища няма.

Трудностите в процеса на отказване от наркотици

Ако от известно време вземате наркотици редовно, повече от вероятно злоупотребата е започнала да оказва влияние върху мозъка ви. Пристрастяването към наркотици променя химическия състав на мозъка и начина, по който той функционира, влияе върху частите на мозъка, посветени на паметта, вземането на решения и самоконтрола. Дори и да се чувствате така, сякаш имате пълен контрол върху спирането на приема на наркотични вещества, истината е, че те имат контрол над вас. Това е едно от най-големите предизвикателства, с които можете да се сблъскате, ако започнете процеса на отказ от наркотици сами.

Другата трудност, която се проявява, при решението да извървите пътя сами е в стабилността на вашата среда. Ако все още сте заобиколени от приятели, които употребяват наркотични вещества шанса за рецидив е доста висок. Често постоянните причини за рецидив са социален натиск и среди, които употребяват наркотични вещества. Нестабилното емоционално или психическо състояние също затруднява контрола.

Опасностите при отказ на наркотици

Независимо дали сте психологически или физически зависими или и двете, спирането на наркотиците не трябва да става без експертна медицинска помощ. Независимо дали злоупотребявате с кокаин, лекарства изписвани с рецепта или страдате от хероинова зависимост, има голяма вероятност да последва мъчителен етап на абстиненция.

Продължителната употреба на опиати, например, обикновено е последвана от постоянно безпокойство, болки в цялото тяло, безсъние, повръщане и повтарящи се горещи и студени вълни. Симптомите на отнемане на хероин обикновено възникват в рамките на 12 часа след спиране на употребата. Отказът от стимуланти като кокаин може да причини драстични изменения на кръвното налягане, хронично мускулно напрежение, депресия и безсъние. Списъкът със сериозните симптоми е дълъг и в някои случаи може да доведе до смърт.

Абстиненцията най-често става животозастрашаваща, когато потребителят изпадне в състоянието „студена пуйка“ след продължителна злоупотреба с бензодиазепини. Внезапното им спиране без лекарско наблюдение може да причини гърчове, конвулсии и евентуално блокиране на централната нервна система.

Спирането на болкоуспокояващите без подходящо лечение за пристрастяване към опиати води до усложнения при отнемане, като дехидратация. Опасностите могат да бъдат изключителни. Без подходящо лечение е по-вероятно човек да се подложи на рецидив.

За съжаление, не може да се предвиди как тялото ви ще реагира в процеса на отказване от наркотици и какви ще са симптомите на абстиненция. Помислете добре, ще можете ли да се справите сами с негативните странични ефекти или ще потърсите професионално лечение, което да ви помогне да преминете през етапа на отказването.

Вземете най-доброто решение

Въпреки че ви се иска да предприемете най-бързото решение, то трябва да е най-полезно за вашето здраве, живот и бъдеще. Следователно най-добрият и безопасен начин за отказване от наркотиците е под лекарско наблюдение, в съответствие с дългосрочен план за лечение на зависимост.

След продължителна употреба на наркотици, вашето тяло се подлага на огромен стрес. Нуждае се от подходящо подхранване, хидратация и почивка, за да достигне пълно възстановяване. Този процес, за съжаление, не се случва за една нощ. Отнема време, за да възстановите силата в ума и тялото си и да се научите отново на здравословни навици. Необходима ви е и подкрепяща, комфортна среда. Поради тази причина дългосрочните програми за лечение на наркотици са изключително полезни за целия процес на възстановяване, както и за дълготраен начин на живот без наркотични вещества.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart