Лечение на алкохолна зависимост. Лечение на алкохолизъм в София.

>
>
Лечение на алкохолна зависимост. Лечение на алкохолизъм в София.

Какво е алкохолна зависимост?

Редовната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс към приеманите вещества – пиещите изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект. При хората, които са генетично предразположени, например онези, които имат случаи на алкохолизъм в семейството си, развитието на зависимостта става много по-бързо. От друга страна статистическите данни сочат, че при децата и жените зависимостта се развива много по-бързо, отколкото при мъжете.

Ефектите, които са вследствие от употребата и злоупотребата на алкохол, се делят на:

Лечение на алкохолизъм

Краткосрочни

Дългосрочни

Злоупотребата с алкохол може да доведе до развитието на много тежка физическа и психическа зависимост.

Как действа алкохолът?

Ефектите, които оказва употребата на алкохол, не са едни и същи при всички хора. Например, разлика се наблюдава при хората с различна телесна маса, от която зависи и количеството телесни течности в организма. При онези, чията телесна маса е по-малка, съответно и количеството телесни течности е по-малко, концентрацията на алкохола в кръвта се увеличава по-бързо. Оттам и ефектите се усещат по-бързо. Поради тази причина на повечето жени им е необходимо по-малко количество алкохол, за да усетят въздействието му, отколкото на мъжете, които обикновено са с по-голяма маса и по-голямо количество течности.

Друга разлика в ефектите се забелязва при хората, които пият регулярно и имат повишен толеранс. Поради причината, че човешкият организъм се приспособява бързо към алкохола, се налага приемането на по-голямо количество за получаването на един и същ резултат. Тялото обаче не се приспособява към всички ефекти на алкохола. Например, забавянето на реакциите винаги е налице независимо от това, колко е развит толерансът на употребяващия.

Друг фактор е възрастта – с нейното напредване разграждането на алкохола се забавя.

Как да разпознаем проблемната употреба?

При употребата на алкохол толерансът и зависимостта най-често се развиват постепенно, с течение на времето. Поради тази причина проблемната употреба не е лесна за разпознаване. Въпреки това, за добър ориентир, що се касае до злоупотреба, служат следните знаци:

Други знаци, по които се разпознава проблемната употреба на алкохол, са:

Притесняват ли ви тези състояния? Ако отговора е положителен, най-вероятно ще си зададете въпроса: Време ли е да потърся помощ за лечение и рехабилитация в клиника за алкохолици?

алкохолизъм лечение

Има ли проблем с алкохола в България?

В България най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохолът (етанол, етилов алкохол). Той е активната съставка в множество алкохолни напитки – бира и вино, спиртни напитки с концентриран алкохол, също така и в смесени напитки като коктейли и др. Продажбата на алкохолни напитки на лица под 18-годишна възраст в България е забранена. ( Закон за здравето, чл. 54).

Въпреки това алкохолната консумация у нас е нараснала с 3-4 пъти (по данни на Националния статистически институт) Други данни на същия институт показват, че през последните години 10,4% от мъжете и 2,1% от жените в България всекидневно употребяват алкохол, като с течение на времето процентите се покачват. Броят на лицата със системна  зловредна консумация на алкохол у нас наброява 1 200 000 души.

Ползите от стационарното лечение на алкохолизъм в рехабилитационен център за зависимости

Съществуват многобройни ползи от възстановяването от алкохолизъм и програмата за рехабилитация често е най-надеждният начин за постигане на това. 

Ето някои от най-важните ползи от посещаването на център за рехабилитация на алкохолизъм:

1. Разбиране и подкрепа

Може да бъде предизвикателство да спрете да пиете алкохол, когато се чувствате сами. В Центъра за рехабилитация на алкохолизъм има много хора, с които можете да говорите, и които добре разбират през какво преминавате. Разговорът с хора, в подобно състояние, през което преминавате помага изключително много, защото те се въздържат от осъждане, и за вас е по-лесно да споделяте проблемите и преживяванията си. За много хора, които са посещавали рехабилитационен център за алкохолизъм, е по-лесно в дългосрочен план да управляват употребата на алкохол.

2. По-голям шанс за успех и възстановяване

Проучванията продължават да показват, че дългосрочният престой в програма за рехабилитация на алкохолизъм увеличава вероятността за успешно възстановяване и намалява шансовете ви за рецидив. Въпреки че рецидивите са често срещано явление при хронично заболяване от алкохолизъм, рехабилитацията предоставя необходимите инструменти, за да намали вероятността да се появят. Лечението в център за зависимости осигурява здрава основа и ценни умения, които могат да помогнат на хората да бъдат по-уверени и да контролират действията си. Чрез професионална програма за лечение и ангажимент за тяхното възстановяване, хората могат да поемат отговорност за своя избор.

3. При продължителна трезвеност ще пожънете безброй успехи

След рехабилитацията за лечение на алкохолизъм ще продължите да изпитвате по-високо качество на живот. Един от отрицателните резултати от борбата с разстройството, свързано с употребата на алкохол, е, че се отказвате да правите това, което някога ви е харесвало най-много. Трезвеността означава да имате повече време да се концентрирате върху себе си, да откриете нови хобита, приятелства и страсти. Животът без алкохол може да ви помогне да се свържете отново с вашите ценности. Трезвото тяло ще ви представи версия за себе си, която може би сте забравили, че съществува, ще сте пълни с енергия и позитивизъм.

Когато спрете да пиете, вие елиминирате допълнителни рискове, които възникват поради тежкото пиене и широк спектър от неблагоприятни последици за здравето, като например:

  • Органна недостатъчност
  • Хепатит
  • Затлъстяване на черния дроб
  • Злокачествени ракови заболявания
  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Домашно насилие или пренебрегване
  • Проблеми с психичното здраве, като депресия, тревожност или посттравматично стресово разстройство
лечение на алкохолизъм в рехабилитационен център

Има редица допълнителни ползи от отказването на алкохола. С помощта на рехабилитацията можете да подобрите психическото си състояние, външния вид и общото си благосъстояние.

Голяма част от възстановяването от алкохолизъм е постигането на трезвеност в дългосрочен план и постоянния здравословен начин на живот. Рехабилитацията и лечението на алкохолизъм ще ви дадат възможността да възприемете по-позитивно мислене и да успеете във вашето възстановяване.

Ефективна програма за лечение на алкохолизъм от световна класа

Най-съвременния център за лечение на алкохолна зависимост в България, Промяната е Живот, е създаден на базата на доказани в световен мащаб терапевтични модалности. Нашето уникално лечение,  съчетава когнитивно-поведенческа терапия (CBT), 12 стъпковата програма, арт терапия, психодрама, групова терапия,  Невротренинг (ЕЕГ биофийдбек), като същевременно се фокусира и върху физическото здраве на резидентите.

За разлика от всяка друга програма предлагаща лечение на алкохолизъм, в България,ние се гордеем с ефективността си и личностния подход към всички наши клиенти.

Помощ при алкохолизъм. Какво да очаквате по време на рехабилитация ?

Нашата програма за лечение на алкохолизъм включва групова терапия и индивидуални  консултации, допълнени от физически и психични дейности.  Структурирания дневния график дава възможност да правите различни, интереси и забавни неща всеки ден, докато работите по  възстановяването си.  Така поддържате ума си активен и се разсейвате от терапевтичните сесии и групи.  

Освен групови и индивидуални сесии, програмата  включват спорт, сауна, физиотерапевтични масажи, посещение на минерален басейн, арт и драма терапии и др. Освен това всяка седмица клиентите ни имат възможност да се разходят, да излязат на изглед или да разгледат местните забележителности и исторически паметници. 

Ами детоксикацията при лечение на алкохолизъм?

Медицинският екип на клиника за лечение на алкохолизъм в София „Промяната е живот“ предлага най-добрите условия за бързо възстановяване на вашето физическо състояние. 

Ползи от стационарното лечение на алкохолизъм в Промяната е Живот

Стационарното или резидентното лечение на алкохолизма в Промяната е Живот предлага на своите клиентите възможността да се измъкнат от предизвикателствата и трудностите на ежедневието си. 

Освен това, Промяната е Живот разполага с персонал, работещ денонощно, което означава, че по всяко време на денонощието има специалист на разположение, ако имате нужда от психологическа помощ. За много от нашите клиенти, особено тези с тежка зависимост, стационарната рехабилитация е единственият възможен метод за възстановяване.

Запознайте се пакетните ценови предложения на нашата клиника за лечение на алкохолизъм  и зависимости Change is Life

Цялостно възстановяване - тяло и психика

Ефективното лечение към вашето възстановяване от алкохолизъм включва холистичен подход. Целта е физическо, емоционално и духовно обновяване.

Чрез нашите уникални терапевтични методи, релакса и уединението сред природата ще ви помогнем да се излекувате и да се заредите с нови желания и стремеж към растеж.

По време на вашия престой, ще се запознаете и с други хора, които са дошли със същото желание да се излекуват от зависимостта. Процеса на лечение включва участия в групи и колективна терапия.

По време на процеса на лечение ще участвате в групи за подкрепа, групова терапия и колективни дейности заедно. Помощта и насърчаването от хора със сходни проблеми имат огромна лечебна сила и осигуряват приятелства за цял живот, а те съществеменно са една постоянна подкрепа за вас в бъдеще.

Най-значимата полза от лечението на зависимост от алкохола е, че живота ви се променя. Алкохолната зависимост е лечима и пълното възстановяване е възможно при всеки. Ако вие или ваш близък се борите с разстройство, свързано с употребата на алкохол, не се колебайте да се свържете с Център за лечение на зависимости Change is life.

Висококвалифициран екип и център за лечение на алкохолизъм

Екипът в Промяната е Живот  е от обучени и лицензирани специалисти в различни психологически парадигми, специализирали в консултиране на наркотична зависимост и имащи десетилетия комбиниран опит в борбата с алкохолизма. 

Отвъд консултантския екип имаме медицински персонал, който специализира в лечението на зависимости. 

Ако осъзнавате че имате алкохолна зависимост лечение има! Тръгнете към промяната, ние сме с вас и ще ви помогнем успешно да изминете пътя!

Поверително ли е? Тайно лечение на алкохолизъм!

Да! Осигуряването на поверителност на нашите клиенти е от първостепенно значение за нас. Можете да бъдете сигурни, че само вие ще решите кой да научи за лечението ви.

Промяната е Живот: спокойна и уютна среда за лечение на зависимостта!

Помислете се за себе си. Позволете ни да се свържем с Вас.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart