Лечение на алкохолна зависимост

>
>
Лечение на алкохолна зависимост
Какво е алкохолна зависимост?

Редовната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс към приеманите вещества – пиещите изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект. При хората, които са генетично предразположени, например онези, които имат случаи на алкохолизъм в семейството си, развитието на зависимостта става много по-бързо. От друга страна статистическите данни сочат, че при децата и жените зависимостта се развива много по-бързо, отколкото при мъжете.

Ефектите, които са вследствие от употребата и злоупотребата на алкохол, се делят на:

Краткосрочни – наблюдават се при употребата на алкохол :

 • притъпяване на усещанията и отпускане;
 • повишена общителност;
 • нарушена способност за преценка;
 • забавени реакции;
 • сантименталност;
 • агресия;
 • себенадценяване;
 • речеви и двигателни нарушения.

Дългосрочни – наблюдават се при злоупотребата на алкохол, водят до увреждания в структурата и функциите на :

 • черния дроб;
 • мозъка;
 • сърцето;
 • стомаха.

Злоупотребата с алкохол може да доведе до развитието на много тежка физическа и психическа зависимост.

Има ли проблем с алкохола в България? 

В България най-разпространеното легално психоактивно вещество е алкохолът (етанол, етилов алкохол). Той е активната съставка в множество алкохолни напитки – бира и вино, спиртни напитки с концентриран алкохол, също така и в смесени напитки като коктейли и др. Продажбата на алкохолни напитки на лица под 18-годишна възраст в България е забранена. ( Закон за здравето, чл. 54).

Въпреки това алкохолната консумация у нас е нараснала с 3-4 пъти (по данни на Националния статистически институт) Други данни на същия институт показват, че през последните години 10,4% от мъжете и 2,1% от жените в България всекидневно употребяват алкохол, като с течение на времето процентите се покачват. Броят на лицата със системна  зловредна консумация на алкохол у нас наброява 1 200 000 души.

Как действа алкохолът?

Алкохолът се абсорбира през храносмилателната система и бързо навлиза в кръвта. Чрез кръвния поток той достига до всички части на тялото. Повлиява на централната нервна система и забавя дишането, сърдечния ритъм и мозъчните функции. Ефектите мога да се появят до 5-10 минути след навлизането на веществото в организма и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути.

Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде напълно разграден в черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие от 50 мл. се разгражда за около 60 минути. Има фактори обаче, които могат да повлияват скоростта на разграждане – тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохола в кръвта е много по-висока. При редовно консумиращите скоростта на елиминиране също може да е значително по-висока, но само при положение, че черният дроб не е вече увреден вследствие от редовния прием.

Друг фактор е възрастта – с нейното напредване разграждането на алкохола се забавя.

Ефектите, които оказва употребата на алкохол, не са едни и същи при всички хора. Например, разлика се наблюдава при хората с различна телесна маса, от която зависи и количеството телесни течности в организма. При онези, чията телесна маса е по-малка, съответно и количеството телесни течности е по-малко, концентрацията на алкохола в кръвта се увеличава по-бързо. Оттам и ефектите се усещат по-бързо. Поради тази причина на повечето жени им е необходимо по-малко количество алкохол, за да усетят въздействието му, отколкото на мъжете, които обикновено са с по-голяма маса и по-голямо количество течности.

Друга разлика в ефектите се забелязва при хората, които пият регулярно и имат повишен толеранс. Поради причината, че човешкият организъм се приспособява бързо към алкохола, се налага приемането на по-голямо количество за получаването на един и същ резултат. Тялото обаче не се приспособява към всички ефекти на алкохола. Например, забавянето на реакциите винаги е налице независимо от това, колко е развит толерансът на употребяващия.

Как да разпознаем проблемната употреба?

При употребата на алкохол толерансът и зависимостта най-често се развиват постепенно, с течение на времето. Поради тази причина проблемната употреба не е лесна за разпознаване. Въпреки това, за добър ориентир, що се касае до злоупотреба, служат следните знаци:

 • Появява се силно желание или нужда за консумация на алкохол, като се използват най-различни поводи (за успокоение, за заспиване, за отпразнуване, за „оправяне“ на настроението, за подобряване на социалните контакти);
 • Загуба на контрол върху продължителността на консумацията и количеството (навлизане в дълги запои, първите 1-2 чаши са само „за разгрявка“);
 • Поява на абстинентни симптоми при прекратяване на консумацията ( треперене, потене, гадене, тревожност, безсъние, делир);
 • Повишаване на толеранса ( появява се нуждата за консумация на по-големи количества алкохол за постигане на един и същ ефект);
 • Постепенно отпадане на други интереси и забавления ( отделя се все повече време за „пийване“ и последващото възстановяване);
 • Процесът на вредната консумация продължава въпреки това, че вече е налице увреждане на физическото и психическо здраве ( например – чернодробно увреждане и поява на депресивни състояния вследствие от употребата).

Други знаци, по които се разпознава проблемната употреба на алкохол, са :

– Ограничаване на личния репертоар, що се касае до опции за консумация, употребяващият си създава „твърди навици“ за това, как, кога и къде да консумира, като например – „пийва“ по един и същи начин, всеки ден или уикенд, един и същи вид алкохол, всичко това без съображения за приетите социални норми за консумация;

 • Правят се опити за прекратяване на консумацията изцяло или поне през деня, но безуспешни;
 • Често са налице следи от алкохолната консумация въпреки „прикриване на следите“;
 • Социалните взаимоотношения се влошават;
 • Възникват рискове при изпълнението на дейностите в нетрезво състояние;
 • Появяват се проблеми на работното място като чести отсъствия, липса на концентрация и др.;
 • Възникват проблеми, свързани с нарушението на закона;
 • Категорично се отричат проблемите в коя да е сфера въпреки множеството причини и факти за наличието им.
Ефективна програма за лечение от световна класа

Най-съвременния център за лечение на алкохолна зависимост в България, Промяната е Живот, е създаден на базата на доказани в световен мащаб терапевтични модалности. Нашето уникално лечение,  съчетава когнитивно-поведенческа терапия (CBT), 12 стъпковата програма, арт терапия, психодрама, групова терапия,  Невротренинг (ЕЕГ биофийдбек), като същевременно се фокусира и върху физическото здраве на резидентите.

За разлика от всяка друга програма предлагаща лечение на алкохолизъм, в България,ние се гордеем с ефективността си и личностния подход към всички наши клиенти.

Какво да очаквате по време на рехабилитация ?

Нашата програма за лечение на алкохолизъм включва групова терапия и индивидуални  консултации, допълнени от физически и психични дейности.  Структурирания дневния график дава възможност да правите различни, интереси и забавни неща всеки ден, докато работите по  възстановяването си.  Така поддържате ума си активен и се разсейвате от терапевтичните сесии и групи.  

Освен групови и индивидуални сесии, програмата  включват спорт, сауна, физиотерапевтични масажи, посещение на минерален басейн, арт и драма терапии и др. Освен това всяка седмица клиентите ни имат възможност да се разходят, да излязат на изглед или да разгледат местните забележителности и исторически паметници. 

Ами детоксикацията?

Медицинският екип на център „Промяната е живот“ предлага най-добрите условия за бързо възстановяване на вашето физическо състояние. 

Ползи от стационарното лечение на алкохолизъм в Промяната е Живот

Стационарното или резидентното лечение на алкохолизма в Промяната е Живот предлага на своите клиентите възможността да се измъкнат от предизвикателствата и трудностите на ежедневието си. 

Освен това, Промяната е Живот разполага с персонал, работещ денонощно, което означава, че по всяко време на денонощието има специалист на разположение, ако имате нужда от психологическа помощ. За много от нашите клиенти, особено тези с тежка зависимост, стационарната рехабилитация е единственият възможен метод за възстановяване.

Висококвалифициран екип

Екипът в Промяната е Живот  е от обучени и лицензирани специалисти в различни психологически парадигми, специализирали в консултиране на наркотична зависимост и имащи десетилетия комбиниран опит в борбата с алкохолизма. 

Отвъд консултантския екип имаме медицински персонал, който специализира в лечението на зависимости. 

Поверително ли е?

Да! Осигуряването на поверителност на нашите клиенти е от първостепенно значение за нас. Можете да бъдете сигурни, че само вие ще решите кой да научи за лечението ви.

Промяната е Живот: спокойна и уютна среда за лечение на зависимостта!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart