Кибертормоз - как да го преодолеем и да се защитим

кибертормоз - как да го преодолеем

Кибертормоз е форма на тормоз, който е упражняван, чрез дигиталните технологии и има по-силен ефект върху жертвите, в следствие на това много от тях страдат от депресия и тревожност. Кибертормоз – как да го преодолеем? – най-важно е да получим психологична и морална помощ.

Кибернасилниците често използват анонимни акаунти, за да тормозят жертвите си, но могат също да използват лични акаунти или такива свързани с училища, клубове и други групи. Кибернасилниците не винаги могат да скрият самоличността си, но те постоянно научават нови трикове.

Жертвите на кибертормоз, страдат от депресия и тревожност

Кибертормозът е по-вреден от традиционния тормоз, защото може да се извършва анонимно и по всяко време на деня. Това означава, че жертвите не знаят непременно кои са насилниците им, често се страхуват и чувстват неудобство да потърсят помощ или дори да споделят с родителите си какво се случва. В резултат на това много жертви страдат от депресия и тревожност, които им пречат да се справят с ежедневието си. Депресията се характеризира с чувство на тъга, безнадеждност, вина или безполезност, а безпокойството включва нервност или страх за нещо, което все още не се е случило, но може да се случи в бъдеще. И двете психологични заболявания могат да причинят физически симптоми като главоболие или стомашни болки, ако не получите помощ достатъчно бързо.

Колкото повече знаете за кибертормоза, толкова по-лесно ще бъде да го докладвате.

След като разберете кой е кибернасилникът, го докладвайте в училището или на родителите, ако е под 18 години. А ако е над 18 години можете да се обърнете директно към полицията. Ако това не помогне и детето или по-възрастната жертва продължават да бъдат тормозени онлайн, си струва да се свържете с клиника за зависимости и в първоначалната консултация психолозите ще ви насочат към правилния път за борба с кибертормоз и ще ви дадат съвети какви стъпки да предприемете по-нататък.

Предпазване от кибертормоз

Ако сте обект на кибертормоз, има няколко неща, които можете да направите, за да се защитите и да разрешите ситуацията. Трябва да знаете, че е незаконно някой да публикува или изпраща нещо за вас в интернет без ваше разрешение. Това включва снимки, видеоклипове и друга лична информация, която може да бъде неудобна или вредна за вас по някакъв начин. Ако това се случва многократно с течение на времето и особено ако човекът, който е публикувал тези неща, не ги премахне, когато бъде помолен, това се счита за кибертормоз според законодателството.

Докладвайте за инцидентите възможно най-скоро след възникването им, за да могат да бъдат разследвани от полицейски служители, които работят с отделите за интернет престъпления.

Ако сте жертва на киребтормоз си направете технологична почивка

Изключете телефона и компютъра си поне за една нощ. Добре е да помислете за пълна пауза от интернет пространството и социалните медии. Не е задължително да е завинаги – понякога няколко дни или седмици почивка се оказват приятно бягство от стреса.

Дистанцирането от технологиите е полезно за всички, но когато има наличие на кибертормоз, е още по-полезно да си вземем почивка. Технологичната почивка ви позволява да получите нова перспектива, да взаимодействате със света по различен начин и да се преосмилите действията си.

Какво да предприемете

Започнете с лишение от цифрови технологии за един ден или нощ, като например се отдадете на медитация, вкусна храна с разговори с любим човек, приятели, отидете на разходка или четете книга. Полезно би било също така да изтриете дадено приложение от телефона си, да излезете от профила си или да деактивирате акаунта си поне за известно време.

Кибертормоз - как да го преодолеем - пазете психичното си здраве

Психичното здраве е критична грижа, когато става дума за кибертормоз. Въпреки че в исторически план голяма част от изследванията върху ефектите от онлайн тормоза са фокусирани върху тийнейджърите, ние знаем, че това може значително да повлияе на психичното здраве на всяка възраст. В проучвания е доказано, че поведението в следствие на кибертормоз допринася за:

  • Негативни афективни разстройства
  • Безпокойство
  • Чувство за самота
  • Депресия
  • Соматични симптоми
  • Идеи за самоубийство

Ако вие или някой ваш близък сте жертва на кибертормоз, най-важно е да знаете, че не сте сами и да потърсите помощ. Докладването на кибертормоз на съответните власти, изолирането за известно време от кибер пространството и получаването психологична помощ, могат да бъдат ефективни начини за справяне с кибертормоза.

Терапията в център за зависимости е голяма част от изцелението от тормоз. Ще научите полезни стратегии и техники за справяне, които да ви помогнат да се изправите срещу насилника и да се излекувате. Обърнете се към специалистите от “Промяната е живот” днес, за да научите повече за това как да се справите с кибертормоза.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart