Съзависимост

Знаете ли защо хирурзите не оперират своите близки? Отговорът е прост – не са безпристрастни, а щом не са безпристрастни възможността да допуснат грешка нараства драстично.

По същия начин близките на зависимия не могат успешно да го лекуват, защото са съзависими. Те изпитват състрадание, несигурност, страх, дори срам, колебаят се и са склонни да се самозалъгват, лесно се поддават на манипулации от страна на зависимия. А той е царя на манипулацията, често безскрупулен в постигането на целта си, а именно следваща доза / чашка.

Зависимият и неговите близки са двете страни на една и съща монета и в еднаква степен се нуждаят от професионална помощ, от насоки и разбиране.

Първата стъпка към разрешаването на проблема е признаването му. Замислете се криете ли от свои роднини, приятели, колеги и съседи, че ваш близък има проблем с наркотиците или алкохола, само за да не го изложите и да не изпитате срам от подобно признание. А самозалъгвате ли се, че той няма проблем, казвате ли си, че сигурно грешите и има друго логично обяснение или всичко е само временно, фаза която ще отмине. Оправдавате ли грешките и поведението му пред другите, прикривате ли го когато да речем не е се е явил на важна среща или на работа, връщате ли заемите му, давате ли му пари за да си купи алкохол или наркотици? Случвало ли ви се е да го спасявате от полицията, от съда или от хора търсещи възмездие на стореното от зависимия. Списъкът е безкраен. Ние знаем, че каквото и да правите за вашия близък, то единствено обичта и загрижеността ви води, но за съжаление да се опитвате да разрешавате неговите проблеми не е начинът. Колкото по-лесно се измъква зависимият от кашите които забърква, толкова по-големи ще стават те. Единственото което можете да направите за да помогнете на своят близък е да потърсите професионална помощ незабавно. Бъдете твърди в решението си, не се срамувайте, не се страхувайте, не се поддавайте на манипулации и фалшиви обещания. Признайте пред себе си и останалите наличието на проблем за да можете да се освободите от хватката на съзависимостта и да вземете адекватни мерки. Следвайте насоките на специалистите, изградете план за периода след излизането на вашия близък от рехабилитационния център и го следвайте неизменно.

При нас ще намерите необходимата подкрепа и професионална помощ, както за Вас и Вашите близки. Ще срещнете хора успешно преминали през същите изпитания и ще имате възможност да промените живота си към по-добро.

Change is Life

https://changeislife.bg

Tel. : +359879321666

Share on

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart